Blog

Tuesday, 07 March 2017 17:42

Feminism, still relevant?

Rate this item
(2 votes)


women small

 

Αύριο, στις  8η Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και αν και δεν θα μιλήσω για κάτι καινούριο, το αντίθετο μάλιστα, θεώρησα ότι ένα ποστ στο μπλογκ μιας εταιρείας που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες δεν είναι και τόσο άσχετο. Εξάλλου όλα τα ποστ εδώ μέσα φιλοξενούν καθαρά τις απόψεις των συντακτών και προσπαθούμε κάποιες φορές να είναι και λίγο πιο προσωπικά γιατί γι’ αυτό υπάρχει στην ουσία το μπλογκ για να μας γνωρίσετε λίγο καλύτερα, για τα άλλα υπάρχει το websiteμας.

Η Interpretit λοιπόν αποτελείται από τέσσερις γυναίκες προς το παρόν, τις τρεις εταίρους, τη Βάλια, τη Μαρία και μένα (Φαίη) και από την project manager που δουλεύει εδώ και λίγο καιρό μαζί μας, τη Μάρω. Επίσης οι περισσότεροι από τους εξωτερικούς μας συνεργάτες είναι επίσης γυναίκες, καθώς η μετάφραση και η διερμηνεία είναι ένας χώρος παραδοσιακά γένους θηλυκού. Βέβαια, οι λίγοι αναλογικά άνδρες που δουλεύουν στο χώρο, είναι κατά 99,99% φοβεροί, έτσι; Είμαστε τυχερές, να τα λέμε και αυτά.

Ξέρω, μερικοί θα πούνε, μα καλά το 2017, είστε ακόμη φεμινίστριες; Ο κόσμος χάνεται κυριολεκτικά και σεις ασχολείστε ακόμη με θέματα γυναικεία; Βαθιά ανάσα λοιπόν και πάμε να δώσουμε τον ορισμό του φεμινισμού. Φεμινιστής είναι αυτός που πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου θα πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.  Καθώς λοιπόν ούτε κατά διάνοια στον κόσμο, ούτε καν στις «δυτικές ανεπτυγμένες χώρες» δηλαδή, οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν αυτά τα προνόμια, ε ναι είμαστε ακόμη φεμινίστριες. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν εδώ στο γραφείο τι σημαίνει ο φεμινισμός για την καθεμία από μας και να οι απαντήσεις μας.

Μαρία: Φεμινισμός θα πει να μην πρέπει να είμαι απότομη και αγενής για να με πάρουν οι άλλοι στα σοβαρά. Θα πει να μπορώ να έχω πρόσβαση στα δημόσια αξιώματα, στη λήψη αποφάσεων και στην εκπαίδευση, από όποια χώρα και αν προέρχομαι. Ας μην ξεχνάμε, ότι στην Υποσαχάρια Αφρική, στην Ωκεανία και στη Δυτική Ασία η πλειοψηφία των κοριτσιών ακόμη δεν έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Βάλια: Φεμινισμός είναι να αποφασίζω εγώ για το σώμα μου και τη ζωή μου. Φρίκαρα με την Πολωνία πριν λίγο καιρό, όπου παραλίγο να ψηφιστεί νόμος που απαγόρευε εντελώς τις εκτρώσεις. Τώρα επιτρέπεται μόνο για τρεις λόγους, κίνδυνος για την υγεία της μητέρας, εγκυμοσύνη λόγω βιασμού ή αιμομιξίας και έμβρυο με δυσπλασία ή ασθένεια.

Μάρω: Φεμινισμός θα πει, να παίρνει μία γυναίκα τον ίδιο μισθό με έναν άνδρα για την ίδια δουλειά και να εξαλειφθούν οι αγγελίες για δουλειά που ψάχνουν: «Άνδρα χημικό μηχανικό με δίπλωμα οδήγησης». Η πρώτη λέξη είναι άχρηστη.

Φαίη: Όταν ψάχναμε ProjectManager για να έρθει στην ομάδα, με είχε ρωτήσει κάποιος, δε θυμάμαι ποιος: «Θα έπαιρνες ποτέ άντρα γραμματέα»; Τι σεξιστική ερώτηση! Εγώ δηλαδή μία γυναίκα, δεν μπορώ να έχω άντρα γραμματέα; Φυσικά και θα έπαιρνα, τι ερώτηση! Φεμινισμός θα πει να επιλέγεις τον άλλο βάση αντικειμενικών κριτηρίων και όχι βάση ανατομικών λεπτομερειών.

Σε έναν κόσμο, που η κάθε κοινωνία κλείνεται ολοένα και περισσότερο στον εαυτό της, ταμπουρώνεται και νομίζει έτσι ότι θα είναι ασφαλής, σε ένα κόσμο όπου μια από τις παλαιότερες δημοκρατίες, οι ΗΠΑ, εξέλεξε πριν λίγο καιρό έναν μισογύνη, σεξιστή, ρατσιστή Πρόεδρο, σε ένα κόσμο που μαίνονται πόλεμοι και δυστυχία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην είμαστε φεμινιστές. Πώς μπορούμε να πάμε μπροστά όταν εξ’ ορισμού αποκλείουμε το μισό πληθυσμό της γης;

Είτε συμπαθείς, είτε αντιπαθείς τη Χίλαρυ Κλίντον, το 1995 είπε σε μία ομιλία της για τα δικαιώματα της γυναίκας «Τα δικαιώματα της γυναίκας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανθρώπινα δικαιώματα». Και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να είναι δεδομένο, έτσι δεν είναι; 

Last modified on Tuesday, 07 March 2017 18:00
Login to post comments

PIXEL_TEXT_LEGAL PIXEL_LINK_LEGAL_TEXT