Blog

Friday, 11 October 2019 08:16

Τι θα πει TEP;

Rate this item
(1 Vote)

 

TEP1
Γεια σας. Θέλω πολύ καιρό να μιλήσω για το ακρώνυμο αυτό, το TEP, γιατί είμαι σίγουρη ότι ακόμη και πελάτες που είναι μαζί μας χρόνια δεν ξέρουν τι θα πει. TEP λοιπόν στη βιομηχανία της μετάφρασης είναι τα τρία απαραίτητα στάδια ενός μεταφραστικού έργου. Είναι η ολιστική προσέγγιση της μετάφρασης. Και εξηγώ:
Translation: το στάδιο της μετάφρασης του κειμένου, όπου ο μεταφραστής μεταφράζει το κείμενο από τη γλώσσα-πηγή στη γλώσσα-στόχο
Editing: το στάδιο της επιμέλειας του κειμένου, όπου ένας ξεχωριστός επαγγελματίας μεταφραστής-επιμελητής, εξετάζει παράλληλα το κείμενο πηγή και το μετάφρασμα και ελέγχει αν η μετάφραση είναι ακριβής, αν αποδόθηκε σωστά η ορολογία, αν έχουν ακολουθηθεί οι οδηγίες και οι προτιμήσεις του πελάτη, αν το ύφος του κειμένου είναι κατάλληλο για το κοινό και παρεμβαίνει όσο και όπου κρίνει.
Proofreading: το στάδιο του τελικού ελέγχου του κειμένου, όπου ένας ξεχωριστός επαγγελματίας μεταφραστής-επιμελητής, ελέγχει το μετάφρασμα, προσέχοντας τη στίξη, τη σύνταξη, τη γραμματική καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας στην οποία θα χρησιμοποιηθεί. Πχ αν το κείμενο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ αλλάζει τις ημερομηνίες, βάζοντας πρώτα το μήνα και μετά την ημέρα.
Γιατί όμως είναι το TEP τόσο σημαντικό; Δεν αρκεί η «απλή» μετάφραση; Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν αρκεί. Οι μεταφραστές ακόμη και οι καλύτεροι επαγγελματίες δεν παύουν να είναι άνθρωποι και να κάνουν λάθη. Επίσης, πολλές φορές το άτομο που έχει ασχοληθεί για αρκετή ώρα ή μέρες με ένα συγκεκριμένο κείμενο δεν μπορεί πάντα να πάρει την απαραίτητη απόσταση από αυτό και να εντοπίσει μόνο του λάθη και απροσεξίες. Τα δύο επιπλέον στάδια διασφαλίζουν την ακρίβεια και την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος που θα παραλάβει ο πελάτης. Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε μεταφραστικές υπηρεσίες και ρωτήσετε την τιμή, μην ξεχάσατε να κάνετε την εξής ερώτηση: «Τι περιλαμβάνει η τιμή αυτή;». Επειδή αυτή είναι τελικά η διαφορά μιας εταιρίας από έναν freelancer μεταφραστή.
Χρειάζεστε μετάφραση; Αν ναι, στείλτε μας ένα μέιλ στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. για να σας κάνουμε προσφορά, και να θυμάστε, ΕΔΩ πάντα TEP.

Last modified on Friday, 11 October 2019 08:38
Login to post comments

PIXEL_TEXT_LEGAL PIXEL_LINK_LEGAL_TEXT